A dziś ugotuję...Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi ;)

Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • posypki i perełki
  • płatki migdałowe
  • kajmak 1 puszka
  • powidła śliwkowe 500 ml
  • sól
  • żółtka 2 szt
  • cukier puder 100 g
  • masło 200 g
  • mąka pszenna 300 g

Czas: 02:00:00

Krok Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka i zagniatamy, z ciasta formujemy kulkę owijamy w folię aluminiową i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce, Krok następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta bądź formujemy warkocz, Krok całość nakłuwamy widelcem - pieczemy w 190-200 stopniach przez około 30-40 minut do uzyskania złotego koloru, Krok po przestudzeniu upieczonego ciasta, wykładamy na ciasto powidła Krok następnie nakładamy kajmak, całość dekorujemy, Zostawiamy w lodówce na minimum 2h

Przepis pochodzi z http://www.doradcasmaku.pl/przepis/277658/mazurek-kajmakowy-z-powidlami-sliwkowymi.html?widok=krok-po-kroku