A dziś ugotuję...Maślane bułeczki pszenno - owsiane ;)

Maślane bułeczki pszenno - owsiane

Składniki:

  • olej 2 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • jajka 2 małe szt.
  • drożdże świeże 20 g
  • mleko 250 ml
  • masło 100 g
  • mąka owsiana 100 g
  • mąka pszenna 400 g

Czas: 02:00:00

Krok Co jest najlepsze na śniadanie? Pyszne, świeże i mięciutkie bułeczki. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień! Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, delikatne, pachnące masełkiem bułeczki pszenno - owsiane. PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki i odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn "popracował". Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę pszenną i owsianą (zmielone płatki owsiane) mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (około 20 minut). Krok Wyrobione i dobrze napowietrzone ciasto wkładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Krok Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy olejem i oprószamy delikatnie mąką. Krok Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Krok Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy je przez około 20 minut. * Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Podczas pieczenia nada ona bułeczkom jeszcze większej delikatności. Życzę smacznego! :)

Przepis pochodzi z http://www.doradcasmaku.pl/przepis/378531/maslane-buleczki-pszenno-owsiane.html?widok=krok-po-kroku