A dziś ugotuję...Makaron w sosie łososiowo - śmietanowym ;)

Makaron w sosie łososiowo - śmietanowym

Składniki:

  • makaron świderki
  • sól do smaku
  • pieprz
  • ksylitol 1 łyżeczka
  • masło 1 plaster
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • imbir około 2 cm kawałek
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula biała 1 szt.
  • natka pietruszki mały pęczek
  • śmietana 200 g
  • filet z łososia około 250 g

Czas: 00:45:00

Krok Danie idealne dla zapracowanych to takie, które przygotujemy błyskawicznie po powrocie z pracy. Dziś propozycja rybno - makaronowa. Szybko i prosto możemy przygotować ulubiony makaron ze smakowitym i pożywnym sosem (lub też musem) z parowanego łososia oraz śmietany. Całość urozmaica duża dawka witaminy C w postaci zielonej pietruszki :D PRZYGOTOWANIE: Filet z łososia pozbawiamy skóry i układamy na sitku do gotowania na parze (lub w specjalnym naczyniu) i parujemy go około 12 - 15 minut. Krok Pokrojoną cebulkę rumienimy delikatnie na maśle, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz imbir i chwilę razem przesmażamy. Krok Ugotowanego na parze łososia miksujemy wraz ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą i gładką masę. Do powstałego kremu dodajemy cukier brzozowy, pieprz, sól do smaku oraz podsmażone na maśle warzywa i zagotowujemy. Gotowy mus mieszamy z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki i gotowe! Moja wersja sosu jest dość gęsta i treściwa. Jeśli wolimy rzadsze sosy, to dodajmy do niego kilka łyżek bulionu. Przygotowanie dania zajęło mi zaledwie 25 minut, tuż po powrocie z pracy. Całość była sycąca, smaczna i pobudziła do działania na dalszą część dnia :D Życzę smacznego! :)

Przepis pochodzi z http://www.doradcasmaku.pl/przepis/379254/makaron-w-sosie-lososiowo-smietanowym.html?widok=krok-po-kroku